sobota, 24 października 2015

Żeberka duszone w białej kapuście



Żeberka duszone w białej kapuście, to jedno z naszych ulubionych dań. Owszem, danie to jest bardzo kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie. U nas żeberka z kapustą duszone są w piwie, ale jak najbardziej można dusić je w bulionie mięsnym. My jednak zdecydowanie lubimy z piwem. Odpowiednio doprawiona kapusta i mięciutkie żeberka to doskonały duet. Idealnie smakują podane z purée z ziemniaków.




Składniki dla 3 osób:

  • 1 kg żeberek
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 200 ml jasnego piwa (można użyć bulionu mięsnego)
  • mielony kminek
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej



Wykonanie:


  1. Pasek żeberek myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (po 2 kosteczki)
  2. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem
  3. Smalec rozgrzewamy na patelni i zrumieniamy mięso z obu stron
  4. Obsmażone żeberka razem z tłuszczem przekładamy do większego garnka, które przykrywamy poszatkowaną kapustą
  5. Do kapusty z żeberkami wlewamy piwo, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, mielony kminek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmniejszy swoją objętość, a żeberka będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy piwem



Smacznego!


 Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 

  

2 komentarze:

  1. Oj dawno mnie nie było, a tu takie pyszności :)

    Zapomniałam o żeberkach w kapuście, a mam jedno i drugie!

    Dzięki za przypomnienie :)



    kulinarny oliwek

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaku na zeberka zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski