niedziela, 18 października 2015

Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem



Zupa krem z pieczonej dyni z dodatkiem imbiru jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. Jest bardzo sycąca, pełna witamin, a przy tym rozgrzewająca. Zachwyca swoim kolorem i smakiem. Dzięki dodatkowi kurkumy, curry i imbiru zupa jest bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.




Składniki na 3 osoby:

  • 850 g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
  • 2 małe cebule pokrojone na ćwiartki
  • 4-6 obrane ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Dodatkowo:

  • grzanki z pieczywa lub prażone pestki dyni




Wykonanie:

  1. W żaroodpornym naczyniu układamy kawałki dyni, cebuli i czosnku. Całość polewamy oliwą z oliwek
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy warzywa do miękkości, około 35 minut. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni. Najlepiej sprawdzać widelcem, czy dynia jest już miękka
  3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy (kurkumę, curry, imbir) i całość miksujemy. Jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, można dodać trochę gorącej wody.
  4. Zupę gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając
  5. Dodajemy sól, pieprz według uznania
  6. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy grzankami lub prażonymi pestkami dyni




Smacznego!



Inspiracja: Blog Agnieszki Maciąg




Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Przyciski