Jeśli nie lubicie lub nie umiecie wyrabiać ciasta drożdżowego to ten przepis jest dla Was. Ciasto właściwie samo się robi. Wystarczy tylko w odpowiedniej kolejności ułożyć warstwowo składniki, odczekać 2 godziny, wymieszać łyżką lub mikserem i ciasto gotowe. Nic bardziej prostszego. Ciasto wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. U nas z truskawkami ale jak najbardziej można piec je z każdymi sezonowymi owocami. Na wierzch słodka kruszonka i w ten sposób powstaje wspaniałe, aromatyczne ciasto.
Ciasto:
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 szklanka oleju (w temperaturze pokojowej)
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 5 szklanek mąki tortowej
- szczypta soli
Kruszonka:
- 40 g cukru pudru
- 80 g zimnego masła
- 120 g mąki tortowej
Dodatkowo:
- 500-600 g truskawek lub dowolnych sezonowych owoców
Ciasto:
W większym garnku układamy warstwowo:
- Pokruszone drożdże
- Na drożdże wysypujemy cukier z cukrem wanilinowym
- Następnie wlewamy letnie mleko
- Na mleko wlewamy olej
- Jajka roztrzepujemy i wlewamy na warstwę z olejem
- Całość zasypujemy przesianą mąką ze szczyptą soli
Garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Blaszkę o wymiarach 25x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i wyrównujemy. Na cieście układamy, lekko dociskając truskawki przekrojone na pół. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut.
Kruszonka:
- Składniki kruszonki przekładamy do miseczki
- Rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonki
Smacznego!
Inspiracja
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Wygląda świetnie! Drożdżowe z truskawkami to kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
A kiedy jajka dodajemy?
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi.
UsuńJuż poprawione.
Pozdrawiam :)
ja mogę robić przeróżne ciasta ale do drożdżowego co jakiś czas wracam
OdpowiedzUsuńA ile potrzeba mąki??
OdpowiedzUsuń5 szklanek mąki tortowej
UsuńNo po prostu cudo! ;) W życiu bym nie powiedziała, że drożdżowe w ten sposób zrobione się uda, muszę wypróbować! Pozdrawiam i gratuluję pięknych fotek!
OdpowiedzUsuńPrezydentowa ;)
Kasiu, miło Cię "widzieć"! :)
UsuńPozdrawiam również :)