niedziela, 23 lutego 2014

Ciasto "3 bit"




Ciasto "3bit" czyli 3 warstwy herbatników przełożone masą krówkową i budyniową. Całość pokryta jest bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Ciasto najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, wówczas herbatniki zmiękną, połączą się z masami i ciasto nabierze idealnego smaku.




Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g)
  • około 500 g herbatników
  • 400-500 ml śmietanki 30-36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 50-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • cukier puder (opcjonalnie do śmietany)


Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (40-45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (40-45g)
  • 3/4 kostki miękkiego masła (180g)




Przygotowanie masy budyniowej: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami oraz mąkami i powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 2 minuty na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu.


Dno prostokątnej formy (36x24) wykładamy jedną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową (można wcześniej włożyć puszkę masy do gotującej się wody na kilka minut, wówczas masa krówkowa będzie lepiej się rozsmarowywała). Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę herbatników, na którą kładziemy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników.


Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan-fix. Można dodać cukier puder w/g uznania. Ubitą śmietanę wykładamy na trzecią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą.


Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.



Źródło: Domowe Wypieki



Smacznego!


Tasty Blog na Facebook'u





9 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto. Uwielbiam 3 BIT. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A już zastanawiałam sie ile można czekać! Fajnie się że wróciłaś i powodzenia z nowym blogiem:-) PS ciacho wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, dziękuję :) Tutaj mi się podoba, więc zostaję :)

      Usuń
  3. na to ciasto mam od dawna tez chęć :)

    Aniu widze że sie przeniosłaś, ja też się od dawna nosze z takim zamiarem. Super wygląda blog. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś, to polecam Ci je gorąco :)
      Ja w końcu się zdecydowałam... W sumie, to jak zaczynanie od początku, ale i tak się cieszę, że dojrzałam do tej decyzji :)

      Usuń
  4. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się zbieram do tego ciasta i zbieram, bo tak się zastanawiam czy nie jest bardzo słodkie? ale tak apetycznie wygląda... :))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ciasto faktycznie jest słodkie. Niemniej jednak, można wtedy do bitej śmietany nie dodawać cukru i ciasto nie będzie tak bardzo słodkie :)

      Usuń
    2. Masz racje tak zrobię :). Pozdrawiam:)

      Usuń

Printfriendly

Przyciski