niedziela, 23 marca 2014

Deser z musem jabłkowym





Mus jabłkowy przełamany słodyczą galaretki pomarańczowej z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, posypany ciasteczkami owsianymi.




 Dla 4 osób:

  • 1 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/2 opakowania pomarańczowej galaretki
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • cynamonu do smaku (według uznania)
  • ciasteczka owsiane lub pełnoziarniste



Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy odrobinę wody, tak, żeby zakryła dno garnka, zagotowujemy ją i wrzucamy pokrojone jabłka. Jabłka dusimy, często mieszając, a gdy będą już miękkie, miksujemy na mus. 

Mus z jabłek ponownie stawiamy na małym ogniu, wsypujemy połowę opakowania galaretki pomarańczowej i dokładnie mieszamy (mus musi się zagotować - "pyknąć"). Jeśli mus z jabłek jest mało słodki, dodajemy według uznania cukier puder. Doprawiamy cynamonem do smaku.


Mus z jabłek przekładamy do 4 małych szklanek i zostawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, tak, żeby mus zastygł. Na zastygły mus wykładamy jogurt, a całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.




Smacznego!




Źródło: "Desery na każdą okazję" - Beata Woźniak








6 komentarzy:

  1. W taką pogodę Twój mus uratowałby mój nastrój :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - fakt, że trochę po swojemu - ale wyszło przepysznie! ;)
    Zdecydowanie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis posłużył za inspirację. Najważniejsze, że smakowało :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł, chyba się skuszę jeszcze dzisiaj wieczorkiem, akurat jutro rano będzie gotowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser na topie, z polskich jabłuszek :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski