wtorek, 17 czerwca 2014

Kremowe lody kawowe




Długo szukałam przepisu na kremowe lody bez jajek i bez konieczności robienia ich w maszynce do lodów, której po prostu nie posiadam. I znalazłam. Lody kawowe według przepisu Nigelli Lawson. Wspaniałe! Idealnie kremowe, nie wymagające podczas mrożenia mieszania ich co jakiś czas, co też bywa kłopotliwe. A do tego banalnie proste do zrobienia. Koniecznie je zróbcie!





Składniki (zrobiłam z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało - każdą porcję robiłam osobno)

  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 175 ml schłodzonego zagęszczonego mleka słodzonego (skondensowanego, w puszce)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie) (ja nie dodałam)



Przygotowanie

  1. W wysokim naczyniu ubijamy na puszystą masę (najlepiej ręcznym mikserem) schłodzoną śmietankę oraz skondensowane mleko. Masa swoją konsystencją powinna być zbliżona do bitej śmietany. Wsypujemy kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników
  2. Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy
  3. Kawową masę przekładamy do plastikowego pojemnika i zamykamy. 
  4. Wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc (minimum 6 godzin) 


Lody nakładamy po 2 minutach od wyjęcia z zamrażalnika, wówczas stają się jeszcze bardziej kremowe.




Smacznego!




Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 







9 komentarzy:

  1. dokładnie takie same mam w planie ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie do wypróbowania :) Lody takie, jak lubię - kremowe, ale bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kremowe, bez jajek i bez mieszania - lody idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody nie są moim przysmakiem, ale kawowym nie odmówię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O matulo ! ^^ Muszę je zrobić ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Mleko skondensowane słodzone czy nie słodzone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobra, doczytałam:) = magia komentarza:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, boskie...
    Kawowe ciągle jeszcze przed mną :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski