poniedziałek, 12 października 2015

Aromatyczne ciasto z dyni z pomarańczą według przepisu Agnieszki Maciąg



Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg. Ciasto jest wspaniałe - połączenie przypraw idealnie dobrane. W smaku przypomina piernik. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto podczas pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem. Możecie je upiec bez dodatków, ale uważam, że orzechy i kandyzowana skórka z pomarańczy dodatkowo wzmacnia smak tego dyniowego ciasta. To ciasto jest numerem jeden na takie jesienno-zimowe dni. Nas to ciasto oczarowało smakiem i zapachem. Koniecznie wypróbujcie!




Składniki: (na 2 keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm)

  • 500 g dyni obranej i upieczonej*
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju z pestek z winogron (można zastąpić olejem np. rzepakowym)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej (około 4 pomarańcze)
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

* Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki dyni i pieczemy do miękkości przez około 60 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.



Dodatkowo: (według uznania)

  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1-2 garść orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 1-2 garść rodzynek


 Wykonanie:

  1. Upieczoną i ostudzoną dynię miksujemy na gładkie puree
  2. W misce ucieramy olej z cukrem
  3. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku
  4. Dodajemy puree z dyni, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką!, nie mikserem
  5. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy przyprawy. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki połączą się
  6. Na koniec dodajemy, według uznania orzechy, rodzynki lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy
  7. Keksówki o wymiarach 30x10 smarujemy masłem i wysypujemy bułką
  8. Ciasto przelewamy do foremek, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka)



Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Przyciski