czwartek, 22 października 2015

Ciasto cytrynowe



Kolejny przepis Agnieszki Maciąg tym razem pochodzący z książki "Smak Miłości". Książki, która zauroczyła mnie przede wszystkim swoim klimatem - ciepłem, serdecznością i miłością, którą wyczuwa się czytając tę książkę.W książce znajdziemy wiele wspaniałych przepisów, które na pewno znajdą się na naszym blogu ponieważ warte są przekazania ich dalej. Pierwszą propozycją ze Smaku Miłości jest przepis na ciasto cytrynowe. Ciasto, które jest bardzo aromatyczne, wilgotne, jednym słowem przepyszne. A do tego proste do zrobienia, bo przecież siła tkwi w prostocie.



Składniki: (forma keksowa o wymiarach 33x11 cm)

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka (białka oddzielamy od żółtek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz starta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli



Wykonanie:

  1. Miękkie masło ucieramy z żółtkami. Powoli wsypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy i ucieramy
  2. Cytrynę sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy i wyciskamy sok.
  3. Sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy
  5. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy 
  6. Ciasto przekładamy do foremki keksowej posmarowanej masłem i oprószonej mąką
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg 160 stopni) przez około 50-60 minut, do suchego patyczka
  8. Ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem cytrynowym




Smacznego!


Źródło: Agnieszka Maciąg "Smak Miłości" 


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 



 

1 komentarz:

Printfriendly

Przyciski