piątek, 9 stycznia 2015

Delikatny biszkopt z masą cytrynową




Delikatny biszkopt 
przełożony masą na bazie
kisielu i galaretki cytrynowej
Ciasto rozpływające się w ustach!




Biszkopt (blaszka o wymiarach 24x36 cm)

  • 6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodajemy, po jednym, żółtka i dalej ubijamy
  2. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników
  3. Blaszkę o wymiarach 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut



Masa cytrynowa

  • 2 opakowania kisielu cytrynowego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 20 dag roztopionego masła


Przygotowanie:

  1. Kisiele mieszamy w dwóch szklankach zimnej wody i zagotowujemy
  2. Do garnka z kisielem wlewamy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż masło całkowicie się wchłonie
  3. Odstawiamy do lekkiego stężenia (masa powinna mieć taką konsystencję, żeby dobrze ją było rozkładać na cieście i nie powinna być zbyt gorąca)



Wykonanie:

Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy masą cytrynową. Ciasto odstawiamy w chłodniejsze miejsce, żeby masa całkowicie zastygła.




Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 






6 komentarzy:

  1. Wygląda niepozornie, ale na pewno smakuje niesamowicie! Ja lubię cytrynowe ciasta, nawet bardzo ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawiła mnie ta masa, nigdy takiej nie widziałam. Zapiszę sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cytrynowe ciasta to jest to!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kisiele mają być 0,5 czy 0,75 l? O czy z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisiele mają być na 0,5 i z cukrem.

      Usuń

Printfriendly

Przyciski