Delikatny biszkopt
przełożony masą na bazie
kisielu i galaretki cytrynowej
Ciasto rozpływające się w ustach!
Biszkopt (blaszka o wymiarach 24x36 cm)
- 6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodajemy, po jednym, żółtka i dalej ubijamy
- Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników
- Blaszkę o wymiarach 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut
Masa cytrynowa
- 2 opakowania kisielu cytrynowego
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 20 dag roztopionego masła
Przygotowanie:
- Kisiele mieszamy w dwóch szklankach zimnej wody i zagotowujemy
- Do garnka z kisielem wlewamy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż masło całkowicie się wchłonie
- Odstawiamy do lekkiego stężenia (masa powinna mieć taką konsystencję, żeby dobrze ją było rozkładać na cieście i nie powinna być zbyt gorąca)
Wykonanie:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy masą cytrynową. Ciasto odstawiamy w chłodniejsze miejsce, żeby masa całkowicie zastygła.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Wygląda niepozornie, ale na pewno smakuje niesamowicie! Ja lubię cytrynowe ciasta, nawet bardzo ;)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Zaciekawiła mnie ta masa, nigdy takiej nie widziałam. Zapiszę sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMusi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńcytrynowe ciasta to jest to!!
OdpowiedzUsuńKisiele mają być 0,5 czy 0,75 l? O czy z cukrem?
OdpowiedzUsuńKisiele mają być na 0,5 i z cukrem.
Usuń