niedziela, 11 października 2015

Czekośliwka, czyli czekoladowe powidło śliwkowe



Powidło ze śliwek węgierek z dodatkiem kakao, zwane czekośliwką
Idealne do tostów, naleśników, gofrów, ciast i deserów, 
Wspaniała słodycz ze śliwek zamknięta w słoiczku.
Palce lizać!
 




Składniki:
  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 750 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 200 g kakao (najlepiej DecoMorreno)



Wykonanie:

  1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
  2. Śliwki przekładamy do rondla z grubym dnem i smażymy, aż puszczą sok
  3. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i smażymy (bez przykrycia) 2 godziny, aż sok ze śliwek odparuje, a śliwki zgęstnieją. Od czasu do czasu mieszamy
  4. Pod koniec smażenia dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
  5. Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut


Smacznego!




Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 






2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie! Często łączę w owsiance z masłem orzechowym <3 :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię, robię bez kakao, ale za to z gorzką czekoladą ;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski