poniedziałek, 8 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem



Pyszne, domowe drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Można zrobić je również z kruszonką 
U nas w wersji z samymi owocami, żeby jak najlepiej poczuć ich smak
Drożdżówki można upiec z dowolnych sezonowych owoców
Idealne dla dużych i małych łakomczuchów




Składniki na około 15 drożdżówek:


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki mąki do rozczynu
  • 1 szklanka letniego mleka 3,2%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru + 3 łyżki cukru do rozczynu
  • 100 g stopionego letniego masła
  • szczypta soli

Owoce:
  • 300 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
  • bułka tarta



Wykonanie:

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut, aż drożdże zaczną "pracować"
  2. Ciasto: Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, żółtko, stopione letnie masło, szczyptę soli, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, to można dosypać trochę mąki
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (może to trwać 1h-1,5h)
  4. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko je wyrabiamy. Ciasto podsypujemy mąką,  spłaszczamy na około 2 cm i wykrawamy dużym kubkiem placuszki (u mnie około 8 cm)
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placuszki w około 10 cm odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż podwoją swoją objętość
  6. Po wyrośnięciu w każdym placuszku ciasta dnem szklanki, oprószonym mąką, przyciskamy mocno w środek bułeczki, aż ciasto stanie się cienkie
  7. W środek każdego wgłębienia wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej
  8. Owoce: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Mniejsze truskawki kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Rabarbar kroimy w kostkę. Owoce łączymy i dodajemy 1 łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy
  9. W środek każdej drożdżówki wkładamy owoce
  10. Drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem
  11. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się zarumienią



Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 

5 komentarzy:

  1. ale Aniu kusisz tymi bułeczkami

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja się oprzeć nie mogę takim bułeczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie potrafię się takim oprzeć, boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a po co bułka tarta w środek?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski