Pyszne, domowe drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Można zrobić je również z kruszonką
U nas w wersji z samymi owocami, żeby jak najlepiej poczuć ich smak
Drożdżówki można upiec z dowolnych sezonowych owoców
Idealne dla dużych i małych łakomczuchów
Składniki na około 15 drożdżówek:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki mąki do rozczynu
- 1 szklanka letniego mleka 3,2%
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki cukru + 3 łyżki cukru do rozczynu
- 100 g stopionego letniego masła
- szczypta soli
Owoce:
- 300 g truskawek
- 150 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
- bułka tarta
Wykonanie:
- Rozczyn: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut, aż drożdże zaczną "pracować"
- Ciasto: Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, żółtko, stopione letnie masło, szczyptę soli, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, to można dosypać trochę mąki
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (może to trwać 1h-1,5h)
- Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko je wyrabiamy. Ciasto podsypujemy mąką, spłaszczamy na około 2 cm i wykrawamy dużym kubkiem placuszki (u mnie około 8 cm)
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placuszki w około 10 cm odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż podwoją swoją objętość
- Po wyrośnięciu w każdym placuszku ciasta dnem szklanki, oprószonym mąką, przyciskamy mocno w środek bułeczki, aż ciasto stanie się cienkie
- W środek każdego wgłębienia wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej
- Owoce: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Mniejsze truskawki kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Rabarbar kroimy w kostkę. Owoce łączymy i dodajemy 1 łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy
- W środek każdej drożdżówki wkładamy owoce
- Drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem
- Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się zarumienią
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
ale Aniu kusisz tymi bułeczkami
OdpowiedzUsuńno ja się oprzeć nie mogę takim bułeczkom :)
OdpowiedzUsuńNie potrafię się takim oprzeć, boskie! :)
OdpowiedzUsuńa po co bułka tarta w środek?
OdpowiedzUsuńBułka wchłania sok z owoców.
Usuń