poniedziałek, 10 marca 2014

Dietetyczne ciasteczka owsiane




Zdrowe, pożywne, chrupiące ciasteczka, które robi się bardzo łatwo i szybko. Można dowolnie dobierać swoje ulubione dodatki, tworząc różne wariacje ciasteczek. Wyśmienicie smakują podane z mlekiem.



  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki otrębów orkiszowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestki dyni
  • 3 łyżki  rodzynek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 banan
  • 1 jajko


W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgniatamy banana i mieszamy go z jajkiem, olejem i  miodem. Na koniec wsypujemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Z ciasta, zwilżonymi w zimnej wodzie rękami (wtedy ciasteczka łatwiej się formują) kształtujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.





Smacznego!









9 komentarzy:

  1. fajnie wyglądają...takich jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zaraz upiekę podobne, bo chodzą za mną już od dawna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałyśmy z przepisu - ciasteczka tak smaczne, że podkradłyśmy przepis oczywiście z przekierowaniem na Pani blog! :) Polecamy i zapraszamy do nas: http://swiatwokoltosi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka są naprawdę pyszne !! Wczoraj piekłam i naprawdę magia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    ja dziś upiekłam :) i już zjadłam chyba połowę. Przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze ciastka jakie jadlam :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski