Żeberka pieczone w Coca-Coli są bardzo delikatne,
kruche i mają wyczuwalną nutkę karmelu.
Wymagają długiego czasu pieczenia,
ale gwarantujemy Wam, że są tego warte.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- około 2 szklanki Coca-Coli
- 1-2 łyżki soli
- olej
Marynata do żeberek:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
Wykonanie:
- Żeberka oczyszczamy, osuszamy i kroimy na kawałki po dwie kostki
- Każdy kawałek mięsa nacieramy solą
- Składniki marynaty mieszamy w większej misce i nacieramy nią mięso
- Żeberka przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc
- Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni z obu stron na pozostałej marynacie oraz oleju
- Obsmażone żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy Coca-Colą, tak, aby 3/4 mięso było przykryte
- Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, aż żeberka się zrumienią
Inspiracja
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
przepysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń