piątek, 5 czerwca 2015

Żeberka pieczone w Coca-Coli




Żeberka pieczone w Coca-Coli są bardzo delikatne, 
kruche i mają wyczuwalną nutkę karmelu. 
Wymagają długiego czasu pieczenia,
 ale gwarantujemy Wam, że są tego warte. 



Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • około 2 szklanki Coca-Coli
  • 1-2 łyżki soli 
  • olej

Marynata do żeberek:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku



Wykonanie:

  1. Żeberka oczyszczamy, osuszamy i kroimy na kawałki po dwie kostki
  2. Każdy kawałek mięsa nacieramy solą
  3. Składniki marynaty mieszamy w większej misce i nacieramy nią mięso
  4. Żeberka przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc
  5. Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni z obu stron na pozostałej marynacie oraz oleju
  6. Obsmażone żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy Coca-Colą, tak, aby 3/4 mięso było przykryte
  7. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, aż żeberka się zrumienią


Inspiracja


Smacznego!



Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 




2 komentarze:

Printfriendly

Przyciski