niedziela, 21 czerwca 2015

Chrupiące bułeczki pszenne





 Czy jest coś lepszego od domowego pieczywa? Uwielbiam zapach świeżego pieczywa, który ogarnia cały dom. A potem to zadowolenie z własnego dzieła w postaci wspaniałego wypieku. Bułeczki, które Wam proponujemy są klasycznymi bułeczkami pszennymi z tzw. "przedziałkiem. Bułeczki  w środku są mięciutkie, a skórkę mają chrupiącą. Pachną i smakują obłędnie. Jeśli raz je upieczecie, to na pewno nie ostatni.



Przepis na 9 bułeczek:


  • 450 g mąki pszennej typ 500 lub 650
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie:


  1. Do miski miksera wlewamy 230 ml letniej wody. Do wody wsypujemy sól i mieszamy, aż się rozpuści
  2. Do wody wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier
  3. Ciasto wyrabiamy przez chwilę mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Dodajemy oliwę i zwiększamy obroty. Wyrabiamy około 10-15 minut, aż ciasto będzie lśniące, elastyczne i odchodziło od ścianek miski
  4. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość
  5. Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy rękami
  6. Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy bułeczki zachowując odstęp
  8. Bułeczki oprószamy mąką i nacinamy je ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut
  9. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut
  10. Po upieczeniu bułeczki studzimy na kratce kuchennej


Inspiracja


Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 





3 komentarze:

  1. ciągle uważam, że za rzadko piekę domowe pieczywo, muszę w końcu to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne są takie bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski