Czy jest coś lepszego od domowego pieczywa? Uwielbiam zapach świeżego pieczywa, który ogarnia cały dom. A potem to zadowolenie z własnego dzieła w postaci wspaniałego wypieku. Bułeczki, które Wam proponujemy są klasycznymi bułeczkami pszennymi z tzw. "przedziałkiem. Bułeczki w środku są mięciutkie, a skórkę mają chrupiącą. Pachną i smakują obłędnie. Jeśli raz je upieczecie, to na pewno nie ostatni.
Przepis na 9 bułeczek:
- 450 g mąki pszennej typ 500 lub 650
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Do miski miksera wlewamy 230 ml letniej wody. Do wody wsypujemy sól i mieszamy, aż się rozpuści
- Do wody wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier
- Ciasto wyrabiamy przez chwilę mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Dodajemy oliwę i zwiększamy obroty. Wyrabiamy około 10-15 minut, aż ciasto będzie lśniące, elastyczne i odchodziło od ścianek miski
- Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość
- Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy rękami
- Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy bułeczki zachowując odstęp
- Bułeczki oprószamy mąką i nacinamy je ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut
- Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut
- Po upieczeniu bułeczki studzimy na kratce kuchennej
Inspiracja
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
ciągle uważam, że za rzadko piekę domowe pieczywo, muszę w końcu to zmienić :)
OdpowiedzUsuńpyszne są takie bułeczki
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń