wtorek, 30 czerwca 2015

Duszona karkówka w pomidorach



Duszona karkówka w pomidorach to nasza propozycja na bardzo proste, a zarazem smaczne danie. To jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Dodatek pomidorów z nutką czosnku sprawia, że karkówka nabiera specyficznego smaku. Tak przyrządzoną karkówkę podajemy tylko i wyłącznie z białym pieczywem, które najlepiej zbiera pozostały sos z talerza. Na zdjęciu chrupiące bułeczki pszenne. Przepis na bułeczki tutaj.



Danie dla 2 osób:

  • 4 plastry karkówki o grubości 1,5 -2 cm
  • 2 puszki pomidorów krojonych (najlepiej Pelati)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • tymianek (opcjonalnie)



Przygotowanie:

  1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy ręką. Następnie oprószamy solą i pieprzem
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony przez około 10-15 minut, aż z karkówki wytopi się tłuszcz, a potem odparuje z patelni
  3. Pomidory z puszki przekładamy do mięsa
  4. Do pomidorów dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawiamy solą i pieprzem
  5. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut). Jeśli sosu jest zbyt dużo, zdejmujemy pokrywkę i w ten sposób odparowujemy nadmiar sosu

Podajemy z białym pieczywem. Idealnie smakuje podane również z czerwonym wytrawnym winem. 




Smacznego!



Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 





3 komentarze:

  1. Mam odpowiednie pomidory. Znajdę mięso i działam. :) Zamiast tymianku dodam zupnej pietruszki z selerem.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski