wtorek, 7 lipca 2015

Jogurtowiec z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

























Jogurtowiec z jogurtu greckiego z truskawkami z chrupiącym spodem na bazie ciasteczek zbożowych z dodatkiem kakao. Nie wymaga pieczenia, podawany jest na zimno, więc jest idealną propozycją na upalne dni. U nas z truskawkami, ale świetnie smakuje również z borówkami.Całość można zalać galaretką lub udekorować wiórkami czekolady. W ten sam sposób można zrobić deser używając serka typu homogenizowanego - naturalnego lub waniliowego.




Przepis na okrągłą formę o średnicy 23 cm


Ciasteczkowy spód:

  • 150 g zbożowych ciasteczek
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Masa jogurtowa:
  •  1000 g jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 300 g jędrnych truskawek 


Wykonanie:


Ciasteczkowy spód:
  1. Ciasteczka kruszymy w blenderze na okruszki i przesypujemy je do miseczki. Dodajemy do nich kakao oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy
  2. Powstałą masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy
  3. Tortownicę ze spodem ciasteczkowym wkładamy do lodówki

Masa jogurtowa:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody  i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia
  2. Do większej miski przekładamy jogurt i łączymy go z cukrem pudrem do smaku. Można dodać parę kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
  3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki
  4. Do ostudzonej żelatyny, ale płynnej dodajemy stopniowo 5-6 łyżek jogurtu i dokładnie mieszamy (dzięki temu nie będzie grudek). Następnie żelatynę przelewamy do reszty jogurtu i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie całość mieszamy
  5. Masę jogurtową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny


Smacznego!

 

Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 









 

3 komentarze:

Printfriendly

Przyciski