środa, 17 czerwca 2015

Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką



Jeśli nie lubicie lub nie umiecie wyrabiać ciasta drożdżowego to ten przepis jest dla Was. Ciasto właściwie samo się robi. Wystarczy tylko w odpowiedniej kolejności ułożyć warstwowo składniki, odczekać 2 godziny, wymieszać łyżką lub mikserem i ciasto gotowe. Nic bardziej prostszego. Ciasto wychodzi mięciutkie, lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. U nas z truskawkami ale jak najbardziej można piec je z każdymi sezonowymi owocami. Na wierzch słodka kruszonka i w ten sposób powstaje wspaniałe, aromatyczne ciasto. 



Ciasto:

  •  100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 szklanka oleju (w temperaturze pokojowej)
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • szczypta soli


 Kruszonka:

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 120 g mąki tortowej


Dodatkowo:

  • 500-600 g truskawek lub dowolnych sezonowych owoców 


 
Ciasto:

W większym garnku układamy warstwowo:

  1. Pokruszone drożdże
  2. Na drożdże wysypujemy cukier z cukrem wanilinowym
  3. Następnie wlewamy letnie mleko
  4. Na mleko wlewamy olej
  5. Jajka roztrzepujemy i wlewamy na warstwę z olejem
  6. Całość zasypujemy przesianą mąką ze szczyptą soli

Garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Blaszkę o wymiarach 25x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i wyrównujemy. Na cieście układamy, lekko dociskając truskawki przekrojone na pół. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut.



Kruszonka:

  1. Składniki kruszonki przekładamy do miseczki
  2. Rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonki


Smacznego!


Inspiracja


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 


8 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Drożdżowe z truskawkami to kwintesencja lata :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy jajka dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
      Już poprawione.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ja mogę robić przeróżne ciasta ale do drożdżowego co jakiś czas wracam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile potrzeba mąki??

    OdpowiedzUsuń
  5. No po prostu cudo! ;) W życiu bym nie powiedziała, że drożdżowe w ten sposób zrobione się uda, muszę wypróbować! Pozdrawiam i gratuluję pięknych fotek!
    Prezydentowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, miło Cię "widzieć"! :)
      Pozdrawiam również :)

      Usuń

Printfriendly

Przyciski