wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka Piaskowa



Delikatna i puszysta, a swoją sypkość zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Babka najlepiej smakuje posypana cukrem pudrem.



  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jest puszysta wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (ciasto zrobi się zbite).

Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy łyżką. Średnią formę na babkę lub keksówkę smarujemy margaryną, oprószamy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).




Źródło: "Moje Smaki Życia" - Nr 3/2013




Smacznego!







1 komentarz:

Printfriendly

Przyciski