poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Roladki z szynki w galarecie




Roladki z szynki z chrzanem i jajkiem podane w galarecie są świetnym pomysłem na święta, spotkania rodzinne i wszelkie imprezy. Bardzo ładnie prezentują się  na półmisku, ozdobione kawałkami marchewki, cytryny i natką pietruszki.




Przepis na jeden duży półmisek:

  • 12 średnich plastrów szynki gotowanej
  • 3 ugotowane jajka
  • tarty chrzan ze słoiczka
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 700 ml gorącego bulionu
  • sok z cytryny


Do dekoracji:
  • marchewka
  • plasterki cytryny
  • 1/2 pęczka pietruszki


Plastry szynki smarujemy chrzanem (ilość według uznania) i na każdym układamy ćwiartkę jajka, a następnie zwijamy w roladki, które układamy na półmisku. Do gorącego bulionu wsypujemy stopniowo żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną galaretą zalewamy roladki. Każdą roladkę dekorujemy gałązkami natki pietruszki. Roladki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż galareta stężeje. Dekorujemy plasterkami marchewki i cytryny. Podajemy skropione sokiem z cytryny.




Źródło: Przepisy.pl




Smacznego!


  






2 komentarze:

  1. chętnie bym sobie zjadła ;) mnie sie jakoś nie chce robić takich smakolyków

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski