czwartek, 3 kwietnia 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy



Na wielkanocnym stole królują nie tylko jajka, ale również pasztety. Oprócz pasztetów mięsnych doskonałym dodatkiem do wędlin i wszelkiego rodzaju sałatek są pasztety warzywne. Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem marchewki idealnie komponuje się z innymi potrawami. Pasztet najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu, wtedy nabiera odpowiedniego smaku.



  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 jajka
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka curry (w oryginalnym przepisie podana jest 1 łyżka curry, ale można dać 1/2 łyżki, wtedy smak curry nie będzie tak intensywny)
  • olej



Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy sól i wrzucamy soczewicę. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, około 30 minut, aż z soczewicy zrobi się papka. Po ugotowaniu soczewicę odsączamy na sitku. Marchewki ucieramy na dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, aż stanie się złocista. Dodajemy utartą marchewkę i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy sól ziołową, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz curry, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Pozostawiamy do ostudzenia.

Do soczewicy dodajemy marchewkę oraz wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do podłużnej formy (24x13) wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut.



Źródło: "Smaki Życia" - Nr 3/2013




Smacznego!






























2 komentarze:

  1. A oto moja wersja Twojego pasztetu :D Pyszny był!
    http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-czerwonej-soczewicy.html

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski