środa, 13 maja 2015

Botwinka z jajkiem





Na niedzielnym obiedzie zagościła u nas lekka, wiosenna zupa z botwinki. Smakowała wyśmienicie, podana z jajkiem, zabielona śmietaną, a całość ozdobiona natką pietruszki. Botwinkę można podawać również z  ziemniakami z dodatkiem koperku. Polecamy Wam tę zupę, póki jest sezon na botwinkę.



Składniki dla 4 osób:

  • 750 ml czystego bulionu
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
  • 1 lub 2 łyżki soku z cytryny (w zależności czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaskowata)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 4 ugotowane jajka


Wykonanie:

  1. Botwinkę myjemy, odcinamy korzenie, a buraczki obieramy ze skórki
  2. Buraczki i łodygi kroimy w drobną kostkę, a liście siekamy na mniejsze kawałki
  3. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut
  4. Po około 10 minutach wrzucamy do bulionu z warzywami pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości
  5. Do zupy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz oraz szczyptę cukru
  6. W małym garnuszku dokładnie mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy kilka minut


Botwinkę podajemy z jajkiem, posypaną natką pietruszki



Smacznego!



Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 



























4 komentarze:

  1. Babcia mi robiła taki jak byłam mniejsza. Często z ziemniakami całymi zamiast jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ziemniakami nie jadłam, ale chętnie spróbuję następnym razem :)

      Usuń
  2. Pyszna zupka, zazdroszczę :D Chyba czas się przejść na bazarek po botwinkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski