Na niedzielnym obiedzie zagościła u nas lekka, wiosenna zupa z botwinki. Smakowała wyśmienicie, podana z jajkiem, zabielona śmietaną, a całość ozdobiona natką pietruszki. Botwinkę można podawać również z ziemniakami z dodatkiem koperku. Polecamy Wam tę zupę, póki jest sezon na botwinkę.
Składniki dla 4 osób:
- 750 ml czystego bulionu
- 1 pęczek botwinki
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 1 lub 2 łyżki soku z cytryny (w zależności czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaskowata)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 4 ugotowane jajka
Wykonanie:
- Botwinkę myjemy, odcinamy korzenie, a buraczki obieramy ze skórki
- Buraczki i łodygi kroimy w drobną kostkę, a liście siekamy na mniejsze kawałki
- Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut
- Po około 10 minutach wrzucamy do bulionu z warzywami pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości
- Do zupy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz oraz szczyptę cukru
- W małym garnuszku dokładnie mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy kilka minut
Botwinkę podajemy z jajkiem, posypaną natką pietruszki
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Babcia mi robiła taki jak byłam mniejsza. Często z ziemniakami całymi zamiast jajek :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami nie jadłam, ale chętnie spróbuję następnym razem :)
UsuńPyszna zupka, zazdroszczę :D Chyba czas się przejść na bazarek po botwinkę ;)
OdpowiedzUsuńmniammm uwielbiam
OdpowiedzUsuń