poniedziałek, 21 marca 2016

Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym


Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym, to idealny pomysł na świąteczny obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkie, a dodatek słodko-kwaśnego sosu z pomarańczy wspaniałe uzupełnia smak kaczki. Całość idealnie smakuje z ryżem. 



Składniki dla 2 osób:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub więcej, w zależności od smaku pomarańczy)
  • sól
  • pieprz
  • płynny miód
  • olej



Przygotowanie:

  1. Mięso z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  2. Lekko nacinamy skórę mięsa nożem na krzyż. Należy uważać, żeby nie przeciąć mięsa
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw skórą do dołu smażymy kaczkę przez 8 minut na średnim ogniu. Odwracamy mięso i smażymy jeszcze przez 5 minut
  4. Filety wyjąć z patelni (tłuszcz, na którym się smażyły zostawiamy). Mięso oprószamy solą i pieprzem i ponacinaną stronę smarujemy miodem, najlepiej pędzelkiem
  5. Filety przekładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 30 minut
  6. 1 pomarańczę sparzamy, osuszamy i z połowy ścieramy skórkę, a pomarańczę filetujemy, czyli, dzielimy na cząstki i usuwamy białą skórkę
  7. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok
  8. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wsypujemy skórkę z pomarańczy i chwilę podsmażamy. Wlewamy sok z pomarańczy i cząstki pomarańczy. Dodajemy 1 łyżkę masła, następnie dodajemy 1/2 łyżeczki cukru - (ilość cukru według uznania). Całość redukujemy, aż powstanie sos
  9. Filety z kaczki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na chwilę, aż mięso lekko ostygnie. Mięso kroimy na plastry
  10. Filety z kaczki podajemy z sosem z pomarańczy. Podanie według uznania - można plastry polać sosem lub wyłożyć je na sos polany na talerzu
 
Inspiracja


Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Przyciski