niedziela, 6 grudnia 2015

Cukier waniliowy - domowej roboty


Pomysł na domowy cukier waniliowy zaczerpnęłam z cudownej książki Pani Agnieszki Maciąg pt: "Smak Świąt". Stwierdziłam - dlaczego nie, skoro, tak jak pisze Pani Agnieszka, cukry waniliowe, które można kupić w każdym sklepie, zwane potocznie cukrami wanilinowymi zawierają dużo substancji chemicznych. Natomiast cukier waniliowy zrobiony samemu, to nic innego jak drobny cukier i laska wanilii. Jakie to proste! A ponieważ za chwil kilka Święta, to pomyślałam, że tym bardziej taki domowy cukier waniliowy nada się idealnie do świątecznych wypieków. Zatem do dzieła - wystarczy tylko tydzień, a cukier nabierze wspaniałego zapachu i smaku prawdziwej wanilii. 



Składniki:

  • 1/2 kg drobnego cukru
  • 1 laska wanilii


Wykonanie:

  1. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i umieszczamy w szczelnie zamykanym słoiczku
  2. Do słoiczka wsypujemy cukier i zamykamy
  3. Przynajmniej raz dziennie wstrząsamy słoiczkiem


Cukier waniliowy jest gotowy po tygodniu.



Smacznego!


Inspiracja: Agnieszka Maciąg "Smak Świąt"


 Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 




2 komentarze:

  1. nie ma to jak domowy też zawsze mam w zapasie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki domowy cukier waniliowy, jest bardzo aromatyczny :) Zawsze się staram mieć zapas w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski