poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Chłodnik z botwinki na maślance



Jest tak gorąco, że ratujemy się czym możemy, żeby przetrwać. Apetyt na jedzenie jakby mniejszy, ale coś jeść trzeba. A ponieważ chłodu szukamy nawet w jedzeniu, to zrodził się pomysł na ten oto chłodnik z botwinki z dodatkiem ogórków, jajek, koperku i szczypiorku zrobiony na bazie maślanki. Chłodnik okazał się strzałem w dziesiątkę na taki upał. Wyszedł przepyszny! Koniecznie musicie go wypróbować. 



Składniki dla 4 osób:

  • 2 pęczki botwinki lub 4 średnie buraczki ćwikłowe
  • 2-3 średnie ogórki gruntowe 
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę
  2. Buraki myjemy, obieramy i gotujemy w bulionie przez około 20-25 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, ale bulionu nie wylewamy. Buraki pozostawiamy do ostudzenia, a gdy wystygną ścieramy na tarce na dużych oczkach
  3. Ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach 
  4. Jajka, ogórki i buraki przekładamy do bulionu. Dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy. 
  5. Na koniec dodajemy maślankę i śmietanę
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku


Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 



2 komentarze:

Printfriendly

Przyciski