sobota, 23 sierpnia 2014

Panna Cotta




Delikatna, rozpływająca się w ustach
Idealnie smakuje z sosem truskawkowym lub malinowym
Idealna jako deser na przyjęcia



Składniki (na 4 małe foremki)

  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%
  • 1 szklanka (250 ml) mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • sos truskawkowy lub malinowy


Przygotowanie:

  1. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 3-4 łyżkami zimnego mleka i odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała
  2. Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i mieszamy.  Dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. 
  3. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wkładamy do zagotowanego mleka ze śmietanką. Po kilku minutach wyjmujemy. Łyżeczką zeskrobujemy rdzeń. Mieszamy. Jeśli nie mamy laski wanilii, to dodajemy cukier waniliowy
  4. Do szklanki z żelatyną wlewamy kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką i mieszamy, aż żelatyna rozpuści się. Następnie całość wlewamy powoli do garnka z mlekiem i śmietanką i dokładnie rozprowadzamy
  5. Przelewamy do małych foremek lub miseczek i studzimy. Wierzch przykrywamy folią i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc
  6. Deser wyjmujemy z foremek, zanurzając je na chwilę w gorącej wodzie (ale nie za długo!). Wykładamy na talerzyki i polewamy sosem owocowym



Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 


6 komentarzy:

Printfriendly

Przyciski