niedziela, 22 czerwca 2014

Racuszki jogurtowe




Delikatne racuszki na bazie jogurtu naturalnego.

Idealne na śniadanie. 

Wyśmienicie smakują z konfiturą truskawkową.





Składniki:

  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Jogurty wlewamy do miseczki. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką (można mikserem na najniższych obrotach)
  2. Do masy wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
  3. Na koniec dodajemy szczyptę soli i cukru
  4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Kładziemy łyżką ciasto i smażymy racuszki na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym
  5. Podajemy lekko ostudzone.
  6. Najlepiej smakują z konfiturą/dżemem truskawkowym




Źródło:  "Bistro" - NAJ Magazyn, nr 4/2011




Smacznego!




Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 




6 komentarzy:

  1. takie pyszności biorę w ciemno

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, a jakie piękne zdjęcia, chciałabym tak umieć :) Zapraszam do mnie na konkurs :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm,, bardzo smakowite takie racuchy... :) a tu moje racuchy: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/126-100109-racuchy_z_jablkami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takiego placuszka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placki! Czasami też dodaję zsiadłe mleko zamiast jogurtu.
    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Takie placuszki z konfiturą to śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski