sobota, 5 kwietnia 2014

Babka Cytrynowa



Babka cytrynowa jest idealna na Święta Wielkanocne. Jest delikatna i puszysta. Dzięki dodatkowi cytryny ma orzeźwiający smak, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie smakuje polana lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczową.


 Przepis jest na średnią babkę, ale można zrobić ją z podwójnych składników.


Ciasto:
  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • pomarańczowa skórka kandyzowana


Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ciepłej wody



Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na drobnych oczkach, a sok z cytryny wyciskamy do miseczki. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, a na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy. 

Średnią formę do babki smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Lukier: Sok z cytryny łączymy z ciepłą wodą. Do soku z wodą stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty, wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gotowym lukrem polewamy ostudzoną babkę. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.




Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"




Smacznego!








8 komentarzy:

  1. mmmm jaka pulchna.....mmmm :):)
    Częstujemy się i pozdrawiamy!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Idą święta, więc skorzystam i spróbuje twojego przepisu;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    www.gotujebochce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na bardzo puszystą. Muszę znaleźć przepis gdzie nie bedzie jajek i też spróbuje taką cytrynową babkę upiec :))
    Twoja wyglada bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie, taka mięciutka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna! i na pewno pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cytrynowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ta babka może być robiona w podłużnej formie a nie takiej typowej okrągłej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej może być pieczona w podłużnej. Podobne ciasto piekę w formie keksowej. To nie ma znaczenia.

      Usuń

Printfriendly

Przyciski