niedziela, 16 marca 2014

Paszteciki z serem mozzarella i suszonymi pomidorami




Jestem wielką fanką suszonych pomidorów, którymi zajadałabym się na okrągło. Dlatego też, paszteciki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami z dodatkiem sera mozzarella szybko zyskały moje uznanie. Paszteciki są doskonałą przekąską na każdą okazję. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzy.



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 30 dag sera mozzarella
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania



Suszone pomidory osączamy i kroimy w kostkę. Ser mozzarella ucieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystko razem łączymy i delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na 7-centymetrowe kwadraty i na każdym układamy farsz pomidorowo-serowy. Zawijamy przeciwległe rogi, kształtując paszteciki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.




Źródło: "Wielka Księga Kucharska - Najlepsze tradycyjne przepisy"





Smacznego!








3 komentarze:

Printfriendly

Przyciski