czwartek, 3 grudnia 2015

Wilgotny piernik na ciemnym piwie


Bardzo prosty i szybki w wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi imbiru, cynamonu oraz białego pieprzu. Najlepiej smakuje polany dużą ilością polewy czekoladowej. Polewa, którą Wam proponujemy jest według przepisu Siostry Anastazji. Polewa jest mocno czekoladowa, lśniąca i plastyczna, a więc nie kruszy się podczas krojenia, a do tego jest przepyszna. Palce lizać!


 
Ciasto

  • 160 ml ciemnego piwa
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 2 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml miodu
  • 180 ml oleju

Polewa: (w/g przepisu Siostry Anastazji)

  • 125 g margaryny (1/2 kostki)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny 




Wykonanie ciasta:

  1. Piwo zagotowujemy i odstawiamy z ognia
  2. W średniej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, imbirem, białym pieprzem i cynamonem
  3. W większej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą pianę
  4. Cały czas miksując dolewamy płynny miód oraz olej
  5. Do ciasta dodajemy na zmianę sypkie składniki ze średniej miski na przemian z piwem, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składników
  6. Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej (32x11 cm) lub dwóch małych, którą smarujemy margaryną i oprószamy mąką lub bułką tartą
  7. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka



Polewa:

  1. Do rondelka wkładamy 1/2 kostki margaryny, cukier puder oraz kakao
  2. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając
  3. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i wsypujemy 1 łyżkę żelatyny. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się
  4. Do szklanki z żelatyną dodajemy kilka łyżek rozpuszczonej polewy z rondelka, dokładnie mieszając (w ten sposób hartujemy żelatynę i nie powstaną grudki). Polewę ze szklanki wlewamy do rondelka z resztą polewy i dokładnie mieszamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości
  5. Polewę ostawiamy z ognia i lekko studzimy
  6. Gdy polewa będzie lekko ciepła dodajemy 5 łyżek śmietany (dodajemy po jednej łyżce) i dokładnie mieszamy
  7. Po 3-5 minut polewa nabierze odpowiedniej konsystencji

Po całkowitym ostudzeniu ciasta rozsmarowujemy polewę na pierniku. Ciasto odstawiamy, żeby polewa zastygła na cieście.



Smacznego!


Inspiracja: "Świat Kobiety" - 101 przepisów "Świąteczne ciasta i torty" 


 Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 



 

3 komentarze:

  1. Taki piernik to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny ten Twój piernik Aniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten piernik wygląda pysznie! Ciekawa jestem jego smaku z dodatkiem ciemnego piwa :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski