niedziela, 4 stycznia 2015

Tort Dacquoise



Przepyszny tort bezowy
przełożony masą z serka mascarpone, kremówki i masy krówkowej
z dodatkiem włoskich orzechów i suszonych daktyli
Niebo w gębie!






Składniki na 2 bezy o średnicy 23 cm:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli drobno pokrojonych



Przygotowanie blatów bezowych:


  1. Dużą blachę, dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. U mnie nie zmieściły się jednocześnie dwie bezy na jednej blaszce, więc piekłam jednocześnie na dwóch blaszkach i dwóch poziomach po jednej  bezie z funkcją termoobiegu.
  2. Do dużej miski wlewamy dobrze schłodzone białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli, po jednej łyżce, wymieszane cukry (biały i brązowy) i ubijamy do uzyskania jednolitej piany. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Dodajemy drobno pokrojone daktyle i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Powstałą masę bezową dzielimy na pół i wykładamy łyżką na okręgi, dokładnie wyrównując.
  4. Masy bezowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam w 160 stopniach na termoobiegu) i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopnie (na termoobiegu do 120 stopni) i pieczemy przez 90 minut.
  5. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (ja zostawiłam na całą noc)



Składniki na masę:


  •  250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% (ja użyłam 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 150 g masy krówkowej
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 10 daktyli drobno pokrojonych


Przygotowanie masy:


  1. Zimny serek mascarpone mieszamy z masą krówkową na jednolitą masę
  2. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
  3. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix
  4. Następnie dodajemy serek mascarpone z wymieszaną masą krówkową i delikatnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia składników
  5. Do masy dodajemy orzechy oraz daktyle i delikatnie mieszamy


Dodatkowo (do dekoracji):

  • cukier puder
  • kakao
  • daktyle
  • orzechy włoskie


Wykonanie:


Jeden z blatów bezowych przekładamy na paterę. Wykładamy na niego masę. Rozsmarowujemy, wyrównujemy i przykrywamy drugą bezą. Tort oprószamy delikatnie cukrem pudrem, kakao i dekorujemy połówkami daktyli i orzechów.




Źródło: Moje Wypieki



Smacznego!


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 






7 komentarzy:

  1. Torty bezowe mnie nieco przerażają, ale chyba w końcu się zepnę i zrobię, ponieważ ten wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, tez od dłuzszego czasu mam chec na niego. Wszystkiego dobrego w nowym roku

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten torcik...niebo w gębie ;) polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam torty bezowe, ale nigdy ich nie robię, bo boję się, że coś zepsuję :(

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski