wtorek, 28 października 2014

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie



Pyszny i delikatny sernik z brzoskwiniami 
na kruchym spodzie
z pianą z białek
i posypką z kruchego ciasta



Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli


Masa serowa:

  •  600 g twarogu lub gotowego sera do serników
  • 70 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Piana z białek:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru


Dodatkowo:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie


Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier puder i sól, dodajemy zimne masło pokrojone ma mniejsze kawałki oraz żółtka
  2. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i dzielimy na dwie równe części
  3. Jedną wkładamy do woreczka i wsadzamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wielkości  23x38 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można rozklepać i wyrównać palcami
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
  5. Studzimy


Masa serowa: 

  1. Twaróg 3-krotnie mielimy (jeśli nie używamy gotowego do serników)
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i cały czas ucierając dodajemy stopniowo jajka, twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy


Piana z białek:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę, aż piana zrobi się lśniąca 


Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na średniej grubości plasterki.



Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową na której układamy plasterki brzoskwiń, a na nich ubitą pianę z białek. Na wierzch ścieramy na dużych łezkach drugą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.





Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 




 

4 komentarze:

Printfriendly

Przyciski