czwartek, 23 października 2014

Bezowe Duszki



Bezowe duszki wcale nie straszą, tylko poprawiają humor
Są pyszne, słodkie i bardzo kruche





Przepis na około 20 bezowych duszków

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka z soku z cytryny
  • cukiernicze perełki do dekoracji
  • krem czekoladowy lub orzechowy do chleba



Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy, po jednej łyżce cukier puder  i ubijamy, aż połączy się z pianą. Cały czas ubijając dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny. Ubijamy, aż piana z białek stanie się lśniąca
  2. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni (góra-dół)
  3. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa) tworzymy małe bezy
  4. Bezy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę). Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły
  5. Po upływie 30 minut wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją
  6. Na drugi dzień z perełek tworzymy oczy i noski, które przyklejamy na odrobinie kremu czekoladowego




Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 




























1 komentarz:

Printfriendly

Przyciski