niedziela, 27 kwietnia 2014

Zupa-krem z pieczonych pomidorów




Pieczone pomidory z czosnkiem i czerwoną cebulą nadają zupie niepowtarzalnego smaku.  Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją serwować na ciepło lub zimno z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Składniki: (dla 3-4 osób)
  • 1 i 1/2 kg pomidorów
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 400-500 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 kromki białego pieczywa



Przygotowanie:
  1. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy twarde części przy szypułkach. Cebule obieramy, kroimy na pół. Ząbki czosnku zostawiamy w łupinkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, które solimy 2-3 szczyptą soli i skrapiamy 3 łyżkami oliwy. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. 
  2. Upieczone pomidory, cebule i wyciśnięty z łupinek miąższ czosnku przecieramy przez gęste sito (skórki i pestki wyrzucamy) lub warzywa miksujemy w blenderze. Przetarte pomidory przekładamy do garnka i zalewamy  bulionem (ilość bulionu dozujemy w zależności jak gęstą chcemy otrzymać zupę). Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Grzanki: Kromki chleba kroimy w niezbyt dużą kostkę i na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy grzanki na złoty kolor.


Zupę-krem podajemy na ciepło lub zimno z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 8/2013



Smacznego!



4 komentarze:

  1. chętnie bym zjadła dużą miseczkę takiej aromatycznej zupy! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowo kusząca, uwielbiam takie aromatyczne kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy z pieczonych pomidorów nie robiłam, chyba czas nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski