Pieczone pomidory z czosnkiem i czerwoną cebulą nadają zupie niepowtarzalnego smaku. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją serwować na ciepło lub zimno z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki: (dla 3-4 osób)
- 1 i 1/2 kg pomidorów
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 400-500 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól
- pieprz
- 3-4 kromki białego pieczywa
Przygotowanie:
- Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy twarde części przy szypułkach. Cebule obieramy, kroimy na pół. Ząbki czosnku zostawiamy w łupinkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, które solimy 2-3 szczyptą soli i skrapiamy 3 łyżkami oliwy. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
- Upieczone pomidory, cebule i wyciśnięty z łupinek miąższ czosnku przecieramy przez gęste sito (skórki i pestki wyrzucamy) lub warzywa miksujemy w blenderze. Przetarte pomidory przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (ilość bulionu dozujemy w zależności jak gęstą chcemy otrzymać zupę). Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Grzanki: Kromki chleba kroimy w niezbyt dużą kostkę i na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy grzanki na złoty kolor.
Zupę-krem podajemy na ciepło lub zimno z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 8/2013
Smacznego!
chętnie bym zjadła dużą miseczkę takiej aromatycznej zupy! rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWarta spróbowania.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo kusząca, uwielbiam takie aromatyczne kremy :)
OdpowiedzUsuńnigdy z pieczonych pomidorów nie robiłam, chyba czas nadrobić zaległości
OdpowiedzUsuń