niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka Drożdżowa



Długo szukałam sprawdzonego przepisu na babkę drożdżową. Postawiłam sobie kiedyś za cel, że będę robić babki drożdżowe bliskie ideału babek, które robiła moja Babcia. Oczywiście Babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe "na oko", więc nigdy nie uzyskałam od Niej sprawdzonej receptury. Kilka razy piekłam z różnych przepisów babki drożdżowe, ale zawsze coś im brakowało. Aż w końcu natknęłam się na przepis  na stronie "Moje Wypieki" i oto wyszła prawie idealna babka. Prawie, bo idealna, to była babka drożdżowa mojej Babci.




Przepis na 2 babki drożdżowe na formy o średnicy 27,5 x 23 x 10,5 cm



Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 5 łyżek mąki do rozczynu
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 125 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromaty cytrynowego


Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny 


Dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa


Ciasto: Do dużej miski wlewamy 1 szklankę letniego mleka. Dodajemy pokruszone drożdże oraz wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Do rozczyny wsypujemy 5 łyżek mąki oraz szczyptę soli i delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20-30 minut, aż rozczyn podrośnie trochę. Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy 3 szklanki przesianej mąki, 6 roztrzepanych żółtek, 1 roztrzepane jajko, roztopione i przestudzone masło (125g) oraz kilka kropel aromatu cytrynowego.

Całość wyrabiamy ręcznie lub maszyną do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam maszyną około 12 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (może to potrwać 1 godzinę do 1,5 godziny).


Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę jeszcze raz i przekładamy do dwóch form na babki, do 1/3 ich wysokości. Przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie aż po brzegi foremek. 


Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka.


*Kiedy piekłam pierwszą babkę, druga czekała w kolejce i dalej rosła przykryta ściereczką i muszę przyznać, że ta druga babka była jeszcze lepsza od tej pierwszej.



Lukier: Sok z cytryny łączymy z ciepłą wodą. Do soku z wodą stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Jeśli lukier jest za rzadki dolewamy wody, a jeśli zbyt gęsty, wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 


Gotowym lukrem dekorujemy ostudzone babki. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.




Źródło:  "Moje Wypieki"



Smacznego!





 


3 komentarze:

Printfriendly

Przyciski