Delikatna i puszysta, a swoją sypkość zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Babka najlepiej smakuje posypana cukrem pudrem.
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jest puszysta wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (ciasto zrobi się zbite).
Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy łyżką. Średnią formę na babkę lub keksówkę smarujemy margaryną, oprószamy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Źródło: "Moje Smaki Życia" - Nr 3/2013
Smacznego!
apetycznie wygląda ta babeczka
OdpowiedzUsuń