czwartek, 1 maja 2014

Masło bananowe z krówkami



Jeśli lubicie banany, to polecam Wam masło bananowe z dodatkiem krówek. Masło jest słodkie, mega bananowe i naprawdę pyszne. Idealnie komponuje się z chrupiącymi, lekko ciepłymi tostami. Może być również świetnym dodatkiem do naleśników, racuszków lub gofrów.




Składniki:

  • 50 g masła
  • 3 duże dojrzałe banany lub 4 średnie
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 8 krówek



Przygotowanie:

  1. Masło (użyłam masła klarowanego) przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na drobne kawałki banany i gotujemy na małym ogniu, przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż banany rozgotują się (można podczas mieszania trochę rozgniatać łyżką banany).
  2. Kiedy banany już się rozgotują, dodajemy cukier waniliowy oraz pokruszone krówki. Dalej, cały czas mieszając, gotujemy całość przez około 10 minut, aż krówki całkiem się rozpuszczą.
  3. Gorącą masę bananowo-krówkową przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Mnie wyszło masła bananowego tak około 1,5 szklanki.



Źródło: Przepisy w 15, 30, 60 minut





Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 




8 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! Kocham banany, krówki...przepis zapisuję! ;)
    Ile to może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej ilości długo w lodówce nie postoi :) ale śmiało można do dwóch tygodni. To są ugotowane banany, więc nic się temu nie dzieje :)

      Usuń
    2. Też tak myślę, że długo nie postoi ;) Dziękuję za informację!

      Usuń
    3. Proszę bardzo. Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly

Przyciski