Jeśli lubicie banany, to polecam Wam masło bananowe z dodatkiem krówek. Masło jest słodkie, mega bananowe i naprawdę pyszne. Idealnie komponuje się z chrupiącymi, lekko ciepłymi tostami. Może być również świetnym dodatkiem do naleśników, racuszków lub gofrów.
Składniki:
- 50 g masła
- 3 duże dojrzałe banany lub 4 średnie
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 8 krówek
Przygotowanie:
- Masło (użyłam masła klarowanego) przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na drobne kawałki banany i gotujemy na małym ogniu, przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż banany rozgotują się (można podczas mieszania trochę rozgniatać łyżką banany).
- Kiedy banany już się rozgotują, dodajemy cukier waniliowy oraz pokruszone krówki. Dalej, cały czas mieszając, gotujemy całość przez około 10 minut, aż krówki całkiem się rozpuszczą.
- Gorącą masę bananowo-krówkową przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Mnie wyszło masła bananowego tak około 1,5 szklanki.
Źródło: Przepisy w 15, 30, 60 minut
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Jakie pyszności! Kocham banany, krówki...przepis zapisuję! ;)
OdpowiedzUsuńIle to może stać w lodówce?
W tej ilości długo w lodówce nie postoi :) ale śmiało można do dwóch tygodni. To są ugotowane banany, więc nic się temu nie dzieje :)
UsuńTeż tak myślę, że długo nie postoi ;) Dziękuję za informację!
UsuńProszę bardzo. Pozdrawiam :)
UsuńZrobię dzieciakom.
OdpowiedzUsuńNa pewno będą zadowolone :)
Usuńpyszne musialo byc
OdpowiedzUsuńależ cudowna rozpusta.
OdpowiedzUsuń