Na wielkanocnym stole królują nie tylko jajka, ale również pasztety. Oprócz pasztetów mięsnych doskonałym dodatkiem do wędlin i wszelkiego rodzaju sałatek są pasztety warzywne. Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem marchewki idealnie komponuje się z innymi potrawami. Pasztet najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu, wtedy nabiera odpowiedniego smaku.
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 jajka
- sól ziołowa
- pieprz
- sól
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka curry (w oryginalnym przepisie podana jest 1 łyżka curry, ale można dać 1/2 łyżki, wtedy smak curry nie będzie tak intensywny)
- olej
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy sól i wrzucamy soczewicę. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, około 30 minut, aż z soczewicy zrobi się papka. Po ugotowaniu soczewicę odsączamy na sitku. Marchewki ucieramy na dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, aż stanie się złocista. Dodajemy utartą marchewkę i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy sól ziołową, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz curry, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Pozostawiamy do ostudzenia.
Do soczewicy dodajemy marchewkę oraz wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do podłużnej formy (24x13) wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut.
Źródło: "Smaki Życia" - Nr 3/2013
Smacznego!
to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńA oto moja wersja Twojego pasztetu :D Pyszny był!
OdpowiedzUsuńhttp://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-czerwonej-soczewicy.html