Ucierana trójkolorowa babka cytrynowo-wiśniowo-kakaowa. Te trzy smaki idealnie komponują się ze sobą. Dzięki temu babka jest smaczna, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Babkę można według uznania udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek (żółtka oddzielone od białek)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania kisielu cytrynowego (2x38g)
- 2 opakowania kisielu wiśniowego lub truskawkowego (2x38g)
- 2 łyżki kakao
Żółtka ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej części wsypujemy kisiele cytrynowe, do drugiej kisiele wiśniowe lub truskawkowe, a do trzeciej kakao. Każdą część ciasta dokładnie mieszamy.
Dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy najpierw ciasto z kakao, potem cytrynowe, a na końcu ciasto czerwone.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia. Babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Święta, święta,święta - aż ślinka cieknie od patrzenia na te pyszności ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda
OdpowiedzUsuń