wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka 3 Kolory




Ucierana trójkolorowa babka cytrynowo-wiśniowo-kakaowa. Te trzy smaki idealnie komponują się ze sobą. Dzięki temu babka jest smaczna, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Babkę można według uznania udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek (żółtka oddzielone od białek)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego (2x38g)
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego lub truskawkowego (2x38g)
  • 2 łyżki kakao




Żółtka ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej części wsypujemy kisiele cytrynowe, do drugiej kisiele wiśniowe lub truskawkowe, a do trzeciej kakao. Każdą część ciasta dokładnie mieszamy.

Dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy najpierw ciasto z kakao, potem cytrynowe, a na końcu ciasto czerwone.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia. Babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.




Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"




Smacznego!



 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 




4 komentarze:

Printfriendly

Przyciski