Babka cytrynowa jest idealna na Święta Wielkanocne. Jest delikatna i puszysta. Dzięki dodatkowi cytryny ma orzeźwiający smak, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie smakuje polana lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis jest na średnią babkę, ale można zrobić ją z podwójnych składników.
Ciasto:
- 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- pomarańczowa skórka kandyzowana
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ciepłej wody
Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na drobnych oczkach, a sok z cytryny wyciskamy do miseczki. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, a na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.
Średnią formę do babki smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Lukier: Sok z cytryny łączymy z ciepłą wodą. Do soku z wodą stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty, wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotowym lukrem polewamy ostudzoną babkę. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"
Smacznego!
mmmm jaka pulchna.....mmmm :):)
OdpowiedzUsuńCzęstujemy się i pozdrawiamy!
Tapenda
Super przepis. Idą święta, więc skorzystam i spróbuje twojego przepisu;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
www.gotujebochce.blogspot.com
Wygląda na bardzo puszystą. Muszę znaleźć przepis gdzie nie bedzie jajek i też spróbuje taką cytrynową babkę upiec :))
OdpowiedzUsuńTwoja wyglada bardzo apetycznie
Wygląda cudnie, taka mięciutka :)
OdpowiedzUsuńŚliczna! i na pewno pyszna...
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe wypieki
OdpowiedzUsuńA czy ta babka może być robiona w podłużnej formie a nie takiej typowej okrągłej ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej może być pieczona w podłużnej. Podobne ciasto piekę w formie keksowej. To nie ma znaczenia.
Usuń