Mięciutkie, mocno czekoladowe babeczki
z kawałkami gorzkiej czekolady z polewą z
białej czekolady.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Ciasto: 2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 4 łyżeczkach gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli przesiewamy do osobnej miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, a potem na zmianę mąkę ze śmietaną. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub kropelki czekoladowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do mały foremek do babeczek do 2/3 ich wysokości i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut.
Po upieczeniu babeczki wykładamy z foremek i pozostawiamy do ostudzenia najlepiej na kratce.
Polewa: Na garnek z wrzącą wodą wkładamy mniejszy garnek do którego wrzucamy połamaną białą czekoladę i dodajemy 3 łyżki śmietanki. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę do momentu, aż powstanie gładka masa. Ciepłą polewą dekorujemy ostudzone babeczki.
[Polewę zrobiłam dokładnie według przepisu, ale uważam, że lepsza byłaby zrobiona z samej białej czekolady bez dodatku śmietanki]
Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 4/2014
Smacznego!
Ależ one obłędnie wygladają. Gdyby nie moje alergie, to już pobiegłabym do sklepu po wszystkie potrzebne składniki i piekla :))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia życze.
Wyglądają bardzo apetycznie. I foremka na babeczki ciekawa:) Kusiło mnie, żeby ją kupić...
OdpowiedzUsuńale fajniutkie
OdpowiedzUsuń