czwartek, 10 kwietnia 2014

Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady





Mięciutkie, mocno czekoladowe babeczki
z kawałkami gorzkiej czekolady z polewą  z
białej czekolady.



Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe


Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%



Ciasto: 2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 4 łyżeczkach gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli przesiewamy do osobnej miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, a potem na zmianę mąkę ze śmietaną.  Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub kropelki czekoladowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do mały foremek do babeczek do 2/3 ich wysokości i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut. 

Po upieczeniu babeczki wykładamy z foremek i pozostawiamy do ostudzenia najlepiej na kratce.



Polewa: Na garnek z wrzącą wodą wkładamy mniejszy garnek do którego wrzucamy połamaną białą czekoladę i dodajemy 3 łyżki śmietanki. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę do momentu, aż powstanie gładka masa. Ciepłą polewą dekorujemy ostudzone babeczki. 

[Polewę zrobiłam dokładnie według przepisu, ale uważam, że lepsza byłaby zrobiona z samej białej czekolady bez dodatku śmietanki]




Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 4/2014




Smacznego!

































3 komentarze:

  1. Ależ one obłędnie wygladają. Gdyby nie moje alergie, to już pobiegłabym do sklepu po wszystkie potrzebne składniki i piekla :))
    Miłego dnia życze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie. I foremka na babeczki ciekawa:) Kusiło mnie, żeby ją kupić...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski