niedziela, 13 kwietnia 2014

Minimazurki z kajmakiem i suszoną żurawiną




Minimazurki z bardzo kruchego ciasta
z nadzieniem z lekko kwaśnej masy żurawinowo-jabłkowej
oraz słodkiej masy krówkowej.
Całość udekorowana suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.




Spody z ciasta kruchego:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%


Nadzienie:

  • 500 g kajmaku (masy krówkowej używam tylko z Gostynina, SM Gostyń, z krówką na etykiecie)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 małe jabłko lub 1/2 dużego


Dekoracja:

  • suszona żurawina
  • płatki migdałowe




Spody z ciasta kruchego:  Do przesianej mąki dodajemy kawałki schłodzonego masła, cukier puder, surowe żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, posypując stolnicę mąką, żeby ciasto się nie lepiło. Małe foremki na tartaletki (używałam o średnicy 6,5 cm) smarujemy masłem. Z ciasta wykrawamy krążki, większe od średnicy foremek i wylepiamy nim foremki, tak, żeby ciasto wychodziło poza brzegi foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Upieczone spody pozostawiamy przez kilka minut w foremkach, a następnie upieczone ciasto delikatnie z nich wyjmujemy. Foremki ponownie smarujemy masłem i wylepiamy kolejnymi krążkami ciasta. Upieczone spody pozostawiamy najlepiej na kratce do ostudzenia.


Nadzienie żurawinowo-jabłkowe: Suszoną żurawinę oraz obrane, pokrojone w kostkę jabłko przekładamy do małego garnka i zalewamy 1/4 szklanki wody. Owoce gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Miękkie owoce miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostudzenia. 


Dno minimazurków smarujemy cienko ostudzoną masą owocową, na nią wylewamy kajmak (masę krówkową). Minimazurki dekorujemy suszoną żurawiną oraz płatkami migdałowymi.




Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 3/2013




Smacznego!































5 komentarzy:

  1. Wyglądają na przepyszne:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, w dodatku z moją ulubioną żurawiną :))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobię takie do pracy na imprezę wielkanocną, właśnie się zastanawiałam co by tu... Tylko zrobię je jeszcze bardziej mini, raczej mikro. Wyjdzie więcej. :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię takie do pracy, tylko w wersji jeszcze bardziej mikro, żeby było więcej.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski