Minimazurki z bardzo kruchego ciasta
z nadzieniem z lekko kwaśnej masy żurawinowo-jabłkowej
oraz słodkiej masy krówkowej.
Całość udekorowana suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.
Spody z ciasta kruchego:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
- 500 g kajmaku (masy krówkowej używam tylko z Gostynina, SM Gostyń, z krówką na etykiecie)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 małe jabłko lub 1/2 dużego
Dekoracja:
- suszona żurawina
- płatki migdałowe
Spody z ciasta kruchego: Do przesianej mąki dodajemy kawałki schłodzonego masła, cukier puder, surowe żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, posypując stolnicę mąką, żeby ciasto się nie lepiło. Małe foremki na tartaletki (używałam o średnicy 6,5 cm) smarujemy masłem. Z ciasta wykrawamy krążki, większe od średnicy foremek i wylepiamy nim foremki, tak, żeby ciasto wychodziło poza brzegi foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Upieczone spody pozostawiamy przez kilka minut w foremkach, a następnie upieczone ciasto delikatnie z nich wyjmujemy. Foremki ponownie smarujemy masłem i wylepiamy kolejnymi krążkami ciasta. Upieczone spody pozostawiamy najlepiej na kratce do ostudzenia.
Nadzienie żurawinowo-jabłkowe: Suszoną żurawinę oraz obrane, pokrojone w kostkę jabłko przekładamy do małego garnka i zalewamy 1/4 szklanki wody. Owoce gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Miękkie owoce miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostudzenia.
Dno minimazurków smarujemy cienko ostudzoną masą owocową, na nią wylewamy kajmak (masę krówkową). Minimazurki dekorujemy suszoną żurawiną oraz płatkami migdałowymi.
Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 3/2013
Smacznego!
Wyglądają na przepyszne:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuńPyszności, w dodatku z moją ulubioną żurawiną :))
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie się prezentują
OdpowiedzUsuńzrobię takie do pracy na imprezę wielkanocną, właśnie się zastanawiałam co by tu... Tylko zrobię je jeszcze bardziej mini, raczej mikro. Wyjdzie więcej. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
zrobię takie do pracy, tylko w wersji jeszcze bardziej mikro, żeby było więcej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika