czwartek, 23 lipca 2015

Deser serowo - borówkowy



Warstwowy deser z borówkami, 
serkiem mascarpone i śmietaną kremówką, 
to idealna propozycja na letnie, ciepłe dni. 
Wyśmienicie smakuje mocno schłodzony. 
Polecamy również z malinami i truskawkami.




Składniki:


  • 40 dag borówki amerykańskiej lub jagód leśnych
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao 



Wykonanie:

  1. Borówki przebieramy, opłukujemy i osączamy
  2. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy 1/4 szklanki cukru pudru i ubijamy do połączenia składników
  3. Serek mascarpone miksujemy z 1/4 szklanki cukru pudru oraz sokiem z cytryny na gładką masę
  4. Do serka mascarpone dodajemy, po jednej łyżce, ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę 
  5. W szklankach lub pucharkach układamy na przemian borówki i masę serową. Masa serowa powinna stanowić wierzchnią warstwę
  6. Deser oprószamy kakao
  7. Podajemy mocno schłodzony


Smacznego!



Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 



4 komentarze:

Printfriendly

Przyciski