Warstwowy deser z borówkami,
serkiem mascarpone i śmietaną kremówką,
to idealna propozycja na letnie, ciepłe dni.
Wyśmienicie smakuje mocno schłodzony.
Polecamy również z malinami i truskawkami.
Składniki:
- 40 dag borówki amerykańskiej lub jagód leśnych
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
- Borówki przebieramy, opłukujemy i osączamy
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy 1/4 szklanki cukru pudru i ubijamy do połączenia składników
- Serek mascarpone miksujemy z 1/4 szklanki cukru pudru oraz sokiem z cytryny na gładką masę
- Do serka mascarpone dodajemy, po jednej łyżce, ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę
- W szklankach lub pucharkach układamy na przemian borówki i masę serową. Masa serowa powinna stanowić wierzchnią warstwę
- Deser oprószamy kakao
- Podajemy mocno schłodzony
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Deser idealny dla mojego podniebienia.
OdpowiedzUsuńKocham te desery! Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
No pięknie! :)
OdpowiedzUsuńfajny deserek
OdpowiedzUsuń