Robiłam i jadłam już wiele muffinek, ale tak wspaniałych jeszcze nigdy. Muffinki wyszły delikatne, mięciutkie, a słodka migdałowa kruszonka idealnie podkreśliła smak truskawek. Polecam Wam te muffinki, bo są przepyszne, a do tego bardzo proste do zrobienia.
Składniki na 15-18 muffinek
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka=250 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 250 g truskawek
Kruszonka migdałowa:
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g zimnego masła
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie kruszonki migdałowej
Zmielone migdały, zimne masło oraz cukier rozcieramy w palcach, aż uzyskamy sypką kruszonkę
Przygotowanie ciasta (składniki "mokre" na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową)
- W jednej misce łączymy "suche" składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz cukier i dokładnie mieszamy
- W drugiej misce łączymy "mokre" składniki: jajka delikatnie roztrzepujemy łyżką, wlewamy mleko oraz olej i mieszamy do połączenia składników
- Mokre składniki wlewamy do suchych i lekko mieszamy tak, żeby składniki tylko połączyły się
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do ciasta i mieszamy
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek łyżką, do 2/3 ich wysokości. Muffinki posypujemy kruszonką
- Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Źródło: Moje Wypieki
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
pyszności:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i bardzo pysznie! Musze spróbować takiego połączenia :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i zapewne tak samo smakują już nie mogę się doczekać ich upieczenia :)
OdpowiedzUsuńcudowne są
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite :) Ta migdałowa kruszonka świetnie dopełnienia całość ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki :) !
OdpowiedzUsuńWspaniałe i to z moich ulubionych owoców - mniam, na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuń