Delikatne racuszki na bazie jogurtu naturalnego.
Idealne na śniadanie.
Wyśmienicie smakują z konfiturą truskawkową.
Składniki:
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jogurty wlewamy do miseczki. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką (można mikserem na najniższych obrotach)
- Do masy wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
- Na koniec dodajemy szczyptę soli i cukru
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Kładziemy łyżką ciasto i smażymy racuszki na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym
- Podajemy lekko ostudzone.
- Najlepiej smakują z konfiturą/dżemem truskawkowym
Źródło: "Bistro" - NAJ Magazyn, nr 4/2011
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
takie pyszności biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńPyszności, a jakie piękne zdjęcia, chciałabym tak umieć :) Zapraszam do mnie na konkurs :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńhm,, bardzo smakowite takie racuchy... :) a tu moje racuchy: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/126-100109-racuchy_z_jablkami.html
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego placuszka na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki! Czasami też dodaję zsiadłe mleko zamiast jogurtu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, A.
Pycha! Takie placuszki z konfiturą to śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń