Filety z kurczaka w panierce zapiekane z pieczarkami i żółtym serem są smaczną i prostą propozycją na obiad. Całość posypana jest szczypiorkiem, która nadaje potrawie ostrzejszego smaku.
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 250g pieczarek
- 150-200g startego żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- olej
Panierka:
- bułka tarta
- mąka
- jajko
Mięso myjemy i oczyszczamy. Każdego fileta kroimy wzdłuż, tak, żeby powstały dwa cienkie kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki. Dodajemy sól, pieprz i smażymy do odparowania płynu. Zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem.
Filety z kurczaka panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy usmażone mięso. Na każdym filecie układamy przesmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Kurczaka zapiekamy do czasu, aż ser się roztopi. Filety po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
yummy!
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają ;))
OdpowiedzUsuńCzasem udaję, że chcę jadać dietetycznie i robię takiego kurczaka, ale bez panierki. Za to daję podwójny ser :P Tak dla wyrównania bilansu!
OdpowiedzUsuńLubię bardzo! ;) apetyczne :)
OdpowiedzUsuń