Delikatna, rozpływająca się w ustach
Idealnie smakuje z sosem truskawkowym lub malinowym
Idealna jako deser na przyjęcia
Składniki (na 4 małe foremki)
- 1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%
- 1 szklanka (250 ml) mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- sos truskawkowy lub malinowy
Przygotowanie:
- Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 3-4 łyżkami zimnego mleka i odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała
- Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i mieszamy. Dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy.
- Laskę wanilii przekrawamy na pół i wkładamy do zagotowanego mleka ze śmietanką. Po kilku minutach wyjmujemy. Łyżeczką zeskrobujemy rdzeń. Mieszamy. Jeśli nie mamy laski wanilii, to dodajemy cukier waniliowy
- Do szklanki z żelatyną wlewamy kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką i mieszamy, aż żelatyna rozpuści się. Następnie całość wlewamy powoli do garnka z mlekiem i śmietanką i dokładnie rozprowadzamy
- Przelewamy do małych foremek lub miseczek i studzimy. Wierzch przykrywamy folią i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc
- Deser wyjmujemy z foremek, zanurzając je na chwilę w gorącej wodzie (ale nie za długo!). Wykładamy na talerzyki i polewamy sosem owocowym
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
uwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńmniam:) wczoraj robiłam panna cottę:)
OdpowiedzUsuńKocham panna cottę <3
OdpowiedzUsuńJak pysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńPanna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń