Długo szukałam przepisu na kremowe lody bez jajek i bez konieczności robienia ich w maszynce do lodów, której po prostu nie posiadam. I znalazłam. Lody kawowe według przepisu Nigelli Lawson. Wspaniałe! Idealnie kremowe, nie wymagające podczas mrożenia mieszania ich co jakiś czas, co też bywa kłopotliwe. A do tego banalnie proste do zrobienia. Koniecznie je zróbcie!
Składniki (zrobiłam z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało - każdą porcję robiłam osobno)
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 175 ml schłodzonego zagęszczonego mleka słodzonego (skondensowanego, w puszce)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
- 2 łyżki brandy (opcjonalnie) (ja nie dodałam)
Przygotowanie
- W wysokim naczyniu ubijamy na puszystą masę (najlepiej ręcznym mikserem) schłodzoną śmietankę oraz skondensowane mleko. Masa swoją konsystencją powinna być zbliżona do bitej śmietany. Wsypujemy kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników
- Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy
- Kawową masę przekładamy do plastikowego pojemnika i zamykamy.
- Wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc (minimum 6 godzin)
Lody nakładamy po 2 minutach od wyjęcia z zamrażalnika, wówczas stają się jeszcze bardziej kremowe.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
dokładnie takie same mam w planie ;))
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania :) Lody takie, jak lubię - kremowe, ale bez jajek :)
OdpowiedzUsuńKremowe, bez jajek i bez mieszania - lody idealne :D
OdpowiedzUsuńLody nie są moim przysmakiem, ale kawowym nie odmówię :D
OdpowiedzUsuńO matulo ! ^^ Muszę je zrobić ^^
OdpowiedzUsuńMleko skondensowane słodzone czy nie słodzone?
OdpowiedzUsuńDobra, doczytałam:) = magia komentarza:)
OdpowiedzUsuńMmm, boskie...
OdpowiedzUsuńKawowe ciągle jeszcze przed mną :)
Lody, czyli coś co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń