piątek, 13 czerwca 2014

Tort Cuszima





Tort Cuszima, o ciekawej nazwie, który zrobiłam swojej Mamie na Dzień Matki okazał się wspaniałym słodkim podarunkiem. Biszkopt kakaowy i jasny, przełożony masą budyniową, truskawkową i śmietankową z okrągłymi biszkoptami stanowią idealne połączenie. Tort jest na pewno pracochłonny i do najprostszych może nie należy, ale uwierzcie mi, że ten trud w pełni się opłaca. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Polecam, bo jest tego wart.




Biszkopt jasny (forma o wymiarach 23x38 cm)

  • 6 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia


Biszkopt ciemny (kakaowy) (forma o wymiarach 23x38 cm)

  • 6 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  1.  Białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia 


Masa budyniowa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki cukru (jeśli budynie są z cukrem, to nie dodajemy cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  1.  Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier, jeśli budynie są bez cukru oraz dodajemy cukier waniliowy. Zagotowujemy. W odlanej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, dokładnie mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli rozpuszczone budynie, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
  2. Miękkie masło ucieramy i dodajemy, po łyżce zimny budyń. Ucieramy, aż uzyskamy gładką masę


Masa truskawkowa

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż będą dosyć ciepłe. 
  2. Wsypujemy powoli galaretki, cały czas mieszając i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostudzenia



Masa śmietankowa

  • 1/2 litra śmietanki kremówki 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1-2 łyżki cukru pudru

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia. 
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejącą galaretkę i ubijamy do uzyskania gładkiej masy 

Dodatkowo

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów (wykorzystałam 18 biszkoptów) 


Polewa

  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany (używam śmietany Zott 18%)

  1. W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier oraz kakao. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody i wlewamy do rozpuszczonej margaryny. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy. 
  2. Po lekkim ostudzeniu dodajemy śmietanę, po jednej łyżce i dokładnie mieszamy
  3. Polewą smarujemy wierzch ciasta


Przełożenie ciasta

Biszkopt ciemny - masa budyniowa - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - biszkopty, jeden obok drugiego (lekko dociskamy) - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa



Rady (ważne!)

Tort jest bardzo pracochłonny i wymagający dużo czasu, zatem warto rozłożyć sobie zrobienie go na dwa dni. W pierwszej kolejności upiekłam biszkopt jasny i ciemny. Na ostudzony biszkopt ciemny wyłożyłam masę budyniową i włożyłam do lodówki, żeby masa budyniowa stężała. Wtedy dopiero na stężoną masę budyniową wyłożyłam zimną i tężejącą masę truskawkową z biszkoptami. Całość włożyłam do lodówki, żeby masa dobrze zastygła.Następnie wyłożyłam masę śmietankową i dopiero biszkopt jasny. Wierzch ciasta udekorowałam polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Idealnie smakuje 2-3 dni po zrobieniu.




Źródło: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji




Smacznego!







4 komentarze:

  1. rewelacyjnie ciasto:) chętnie bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo jaki musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie - taki wysoki i elegancki... Te wszystkie warstwy - coś wspaniałego :) Idealny prezent dla ważnej osoby :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski