niedziela, 15 czerwca 2014

Lody jogurtowo - truskawkowe




Lody, lody dla ochłody.
Na patyku.
Lody typu sorbet. Bardzo truskawkowe.
Orzeźwiające.




Na 6 lodów (kubeczki z małego jogurtu)


  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml jogurtu owocowego (truskawkowego)



Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. 
  2. 150 g truskawek drobno kroimy i mieszamy z naturalnym jogurtem i 50 g cukru pudru
  3. Pozostałe 150 g truskawek miksujemy z 50 g cukru pudru
  4. Do kubeczków po jogurtach albo specjalnych foremkach do lodów wlewamy warstwę jogurtu z truskawkami i mrozimy przez około godziny
  5. Kubeczki wyjmujemy, wbijamy patyczki i wylewamy zmiksowane truskawki. Wkładamy do lodówki na około godziny
  6. Na koniec wlewamy owocowy jogurt i całość mrozimy minimum 3 godziny




Źródło: "Moje Smaki Życia, nr 6/2014




Smacznego!


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 


2 komentarze:

Printfriendly

Przyciski