Skoro lato, to koniecznie musi być owocowo i kolorowo, a przede wszystkim smacznie. Dzisiaj proponujemy Wam przepyszne ciasto z jagodami leśnymi na maślance z kruszonką. Maślanka sprawia, że ciasto jest mięciutkie, bardzo delikatne i wilgotne. No i jeszcze tak lubiana przez nas kruszonka!. Ciasto robi się bardzo szybko, ale zapewniamy Was, że jeszcze szybciej znika. Zamiast z jagodami można ciasto upiec z borówką amerykańską - również będzie bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg jagód
Kruszonka:
- 40 g cukru pudru
- 80 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
Wykonanie:
Ciasto:
- Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę
- Cały czas ubijając dodajemy maślankę oraz olej
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do ciasta. Ubijamy na najniższych obrotach
- Blaszkę o wymiarach 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto
- Na ciasto wykładamy równomiernie jagody i posypujemy kruszonką
- Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160 stopni) przez 55 minut
Kruszonka:
- Składniki kruszonki przekładamy do miseczki
- Rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonki
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie ucierańce królują u nas tego lata ... na maślance, jogurcie, zsiadłym mleku ... wszystkim co się da:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to maślankowe ciasto a z jagodami to już poezja
OdpowiedzUsuńpycha, ale jakoś ciasta z owocami to nie moja bajka, nie wiem co jest nie tak
OdpowiedzUsuń