niedziela, 19 lipca 2015

Ciasto z jagodami na maślance z kruszonką


Skoro lato, to koniecznie musi być owocowo i kolorowo, a przede wszystkim smacznie. Dzisiaj proponujemy Wam przepyszne ciasto z jagodami leśnymi na maślance z kruszonką. Maślanka sprawia, że ciasto jest mięciutkie, bardzo delikatne i wilgotne. No i jeszcze tak lubiana przez nas kruszonka!. Ciasto robi się bardzo szybko, ale zapewniamy Was, że jeszcze szybciej znika. Zamiast z jagodami można ciasto upiec z borówką amerykańską - również będzie bardzo smaczne. 



Składniki:


Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg jagód  


Kruszonka:

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 120 g mąki pszennej


Wykonanie:


Ciasto:

  1. Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę
  2. Cały czas ubijając dodajemy maślankę oraz olej
  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do ciasta. Ubijamy na najniższych obrotach
  4.  Blaszkę o wymiarach 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto
  5. Na ciasto wykładamy równomiernie jagody i posypujemy kruszonką
  6. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160 stopni) przez 55 minut


Kruszonka:

  1. Składniki kruszonki przekładamy do miseczki
  2. Rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonki



Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 






4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ucierańce królują u nas tego lata ... na maślance, jogurcie, zsiadłym mleku ... wszystkim co się da:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to maślankowe ciasto a z jagodami to już poezja

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, ale jakoś ciasta z owocami to nie moja bajka, nie wiem co jest nie tak

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski